5 мифов об электрических зубных щетках

5 міфів про електричні зубні щітки

Зміст

Міф 1: це боляче, і якщо боляче — то шкідливо

Міф 2: електрична щітка сточує емаль через високу швидкість обертання

Міф 3: постійна кровотеча з ясен

Міф 4: зуби розхитуються через вібрацію

Міф 5: електричні щітки шкодять пломбам, протезам та іншим стоматологічним конструкціям

Лікування зубів - задоволення дороге, тому краще не доводити до критичного стану. Електричні зубні щітки — вже не новинка у догляді за ротовою порожниною, але багато хто все ще не довіряє цій техніці. Ми розглянемо п'ять найпопулярніших міфів, які відштовхують від покупки такого корисного гаджета.

Міф 1: це боляче, а якщо боляче - то шкідливо

Перш ніж робити остаточні висновки щодо електричної щітки, необхідно зрозуміти, чому саме вам боляче. Тут може бути кілька варіантів.

По-перше, електричні щітки дійсно мають протипоказання. Вони не підійдуть для користувачів з дефектами емалі, тому перед покупкою потрібно обов'язково проконсультуватися зі стоматологом. До тимчасових протипоказань відноситься запалення ясен, а також післяопераційні періоди. В інших випадках застосування щітки повністю безпечне.

Дуже часто біль з'являється через неправильне використання щітки — наприклад, якщо ви занадто сильно тиснете. Електричні моделі здійснюють обертально-поступальні та виметають рухи з великою швидкістю, тому зовсім не обов'язково сильно притискати щітку. У рекомендаціях зазвичай вказують, що чищення необхідно проводити «злегка торкаючись поверхні зубів і краю ясен».

Якщо ви все одно відчуваєте невеликі болючі відчуття, то можна змінити насадку — це одна з ключових переваг електричних моделей. Випускаються насадки із товщиною щетини від 0,15 до 0,23 мм. Є насадки з м'якою щетиною для чутливих зубів та ясен з м'якою щетиною для людей з пошкодженням емалі або високою чутливістю ясен. Також багато виробників пропонують насадки різної форми, тому ви зможете підібрати максимально зручну для себе щітку.

Больові відчуття можуть залишатися до 3 днів після початку використання щітки У будь-якому випадку, чистка зубів електричною щіткою без явних протипоказань не може бути шкідливою, оскільки видалення нальоту та залишків їжі тільки сприяє гігієні ротової порожнини.

Міф 2: електрична щітка сточує емаль через високу швидкість обертання

Емаль - найтвердіша частина зуба, тому стерти її як звичайною, так і електричною щіткою практично неможливо. З більшою ймовірністю зносяться самі щетинки, так що стирання емалі боятися не варто, як би швидко не працювала електрична щітка.

Паралельно рекомендуємо ретельніше стежити за часом чищення зубів. Для більшості людей зі здоровою порожниною рота рекомендується чистити зуби не менше 2 хвилин. Цього вистачить видалення всіх забруднень. Час можна збільшити, якщо у вас стоять якісь ортодонтичні конструкції.

Електрична щітка не здатна нашкодити емалі здорових зубів, якщо ви дотримуєтеся правил експлуатації. Більше того, такі моделі дозволяють максимально ефективно розподілити навантаження на поверхню порівняно із звичайними щітками. У конструкції електричних щіток також передбачено спеціальний сенсор тиску, який дасть оповіщення при сильному натисканні. Нерідко є таймер - він з точністю до секунди відмірює час очищення зубів.

Міф 3: постійна кровотеча з ясен

Як ми сказали раніше, щітка при правильному використанні є абсолютно безпечною. Причиною кровотечі в ротовій порожнині може бути:

  • запалення ясен
  • неправильне чищення або занадто жорстка щетина
  • некоректне використання зубної нитки
  • пародонтит, авітаміноз, стоматит
  • сильний наліт зубного каменю, який травмує слизову оболонку

Виявити проблему необхідно у стоматолога, після чого пройти курс лікування. При здорових зубах і правильному поводженні зубна щітка потрібної жорсткості, у тому числі електрична, не викликатиме кровотечі.

Міф 4: зуби розхитуються через вібрацію

Ще один популярний міф — багато хто впевнений, що зубна щітка через рухомий механізм порівнянна зі шліфувальною машинкою, а вібрації здатні навіть розхитати зуби Щетинки дійсно дуже швидко обертаються — частота може доходити до 62 000 коливань за хвилину. Однак сила цих вібрацій ніяк не здатна розхитати повністю здорові зуби, навіть якщо ви тиснете на щітку щосили.

А ось нехтування чисткою може стати причиною розхитування зубів. Запальні процеси, запущений прикореневий карієс, періодонтит — ці та багато інших причин здатні призвести до зубів, що хитаються.

Міф 5: електричні щітки шкодять пломбам, протезам та іншим стоматологічним конструкціям

Цей міф виник через те, що пломби найчастіше випадають під час їжі або чищення зубів. Від електромеханічної щітки пломба справді може вилетіти, але тільки якщо вона вже досить стара або послабшала під дією карієсу. У цьому випадку вона випаде незалежно від того, якою щіткою ви користуватиметеся. Для нових пломб електрична щітка повністю безпечна. Погодьтеся, важко назвати пломбу якісною, якщо вона здатна випасти від їди або чищення зубів.

А ось з електричною щіткою для брекетів потрібно бути уважнішими. У деяких моделях щетинки можуть чіплятися за брекети, а деякі місця набагато складніше чистити. Перед покупкою уточнюйте сумісність вибраної щітки та насадки з брекетами. Якщо сумніваєтеся, краще придбати окремо ортодонтичні насадки.

У будь-якому випадку перед встановленням брекетів або інших конструкцій обов'язково рекомендуємо проконсультуватися з лікарем з приводу електричної щітки, що використовується.

Електрична зубна щітка також безпечна, як і звичайна, але в більшості випадків при правильному використанні пропонує значно більшу ефективність.

.
Вернуться к блогу